Sex cu studente (2): Cadrele universitare prefera “spaga in natura”

women_77246800

Ecourile strarnite de articolul de ieri au fost neasteptate. Am primit zeci de comentarii, majoritatea semnaland faptul ca fenomentul este unul extreme de actual si de amplu la nivelul facultatilor. Ancheta noastra va continua, avand rolul de a aduce acest fenomen in atentia opiniei publice si nu de a blama anumite persoane.

Unul dinte comentarii, primit de la Vlad, suna cam asa: „Mi se pare un lucru condamnabil dacă unele fete încearcă să îşi mărească notele având relaţii de scurtă durată cu profesorii. Dacă e vorba de o relaţie bazată pe sentimente, e în regulă. Într-adevăr, profesorul ar putea fi influenţat în notare, dar nu neapărat pozitiv. E posibil să îi crească exigenţa. Nu cred că ar trebui să fie pedepsit.” 

Corupţia din învăţământul românesc e ca o monedă cu două feţe: şpaga în plic şi şpaga în natură.

Examene contra sex sau examene contra sume de bani sau alte favoruri reprezintă o chestiune la ordinea zilei în toate facultăţile din România. Un caz care a creat mare vâlvă în mediul universitar a fost este cel al unui profesor de stiinte economice. Acesta a făcut-o pe o studentă să creadă că nu va primi notă de trecere la materia pe care o predă dacă nu va fi de acord să se culce cu el. Pasul următor a fost o întâlnire într-o cameră de cămin, înregistrată de studentă, unde profesorul s-a dezbrăcat la chiloţi cât ai bate din palme.

Dascălul a precizat că nu va demisiona şi a lăsat să se înţeleagă că la mijloc este vorba despre un şantaj din partea studenţilor. „Aştept să văd ce acuzaţii mi se aduc, oficial, şi abia apoi voi face declaraţii. „, a spus profesorul incriminat. Deşi conducerea facultatii şi-ar dori ca profesorul să fie exlus din învăţământ, acest lucru nu a fost posibil din cauza legilor şi a regulamentelor greoaie care împiedică aplicarea de urgenţă a unor măsuri sporite.

„Am spus, dar nu m-a crezut nimeni”

De partea celalaltă, specialiştii vorbesc despre comportamentele dascălilor,  ca de nişte comportamente deviante. Psihologii spun că aceste fapte denotă o frustrare sexuală. „Este clar că sunt tot felul de frustraţi care nu trebuiau să ajungă în învăţământ. Sunt frustrări sexuale ale unor indivizi care trebuiau să ajungă altundeva. Devianţii sunt peste tot şi singura soluţie este ca studenţii şi regulamentele de ordine interioară să fie mult mai severe”.

Forumurile studenţeşti au luat foc după aflarea subiectului în care un profesor o îndemna pe studentă: „Hai dezbracă-te mai repede”. O fostă studentă a scris pe un forum că a trăit o experienţă similară cu acel profesor, dar a apucat să fugă la timp. „Mi-a zis să intru într-o sală de clasă, să-mi corecteze lucrarea pe loc. Când am văzut cum a tăbărât pe mine, l-am îmbrâncit violent şi am rupt-o la fugă. Nu am spus decât la câţiva apropiaţi, dar nu m-au crezut”, scrie Alina.

Amintirile despre profesorul respectiv sunt vii în memoria foştilor studenţi. „Am terminat facultatea acum zece ani şi chiar şi atunci rezultatele la examenele de statistică se dădeau în biroul profesorului. Comportamentul profesorului era foarte bine cunoscut. Felicitări studentei care a avut curajul să îl filmeze”, a scris Alexa.

SPECIMENE

Un judecator si profesor la Drept s-a îndrăgostit de studenta lui

Cazurile profesorilor care s-au căsătorit cu studentele lor nu sunt singulare, regula fiind la ordinea zile în universitatea din Constanta. Un astfel de caz este cel al unui judecător, care s-a recăsătorit cu o studentă de-a lui, chiar în timp ce aceasta era înscrisă în anul doi la Facultatea de Drept. După mariajul care s-a întâmplat la patru luni de la divorţ, ascensiunea universitară a studentei a fost de neoprit. A făcut doi ani într-unul singur, a devenit doctor în drept la Facultatea de Drept din Timişoara, iar în prezent este lector universitar la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării din cadrul UBB.


Un obsedat sexual la Facultatea de Medicina

Este celebru şi cazul unui medic, care, în 2004, era profesor la Facultatea de Medicină, care a fost dat afară din învăţământ, iar Direcţia de Sănătate Publică a decis suspendarea lui din comisiile de primariat.

Acesta a fost filmat cu o cameră ascunsă, în timp ce pretindea unei studente să facă sex oral cu el, în schimbul unei note de 8. Profesorul a poftit-o înăuntru după care i-a spus direct că trebuie să îi facă sex oral pentru a primi nota dorită.
Urmarea a fost imediată. Obsedatul sexual a fost exclus din învăţământ.

În urmă cu patru ani, un alt scandal sexual, care a şifonat serios, în 2006, imaginea Facultăţii de Matematica, a avut efecte. Totul a fost dat în vileag la începutul lui 2006, când studenţii l-au acuzat pe lector de hărţuire sexuală. Chiar şi Poliţia Judiciară s-a autosesizat.
GREU DE EXCLUS 

Dascălii prinşi cu pantalonii pe vine nu cedează oprobiului public şi sunt greu de îndepărtat

Avansurile sexuale se perpetuează de la o generaţie la alta, dascălii cu pofte rămân la catedră, iar bubele se sparg doar când mai apare prin presă un profesor cu pantalonii în vine cerşind bunăvoinţa unei studente care, dacă nu îi face pe plac, riscă să nu ia examenul.

Ministerul Educaţiei a decis ca fiecare universitate să adopte un cod etic, pentru ca fiecare cadru didactic să ştie clar ce este şi ce nu este moral să facă în unitatea respectivă. Un studiu al ministerului realizat în acea perioadă arăta că 17% dintre studenţi cunoşteau cazuri de hărţuire sexuală în universitatea lor.

Coduri etice stufoase există acum în fiecare universitate şi incriminează foarte clar aceste practici. Totuşi, reclamaţiile pe motiv de hărţuire primite de comisiile de etică din cadrul instituţiilor sunt aproape inexistente. Florin Mihalcea, care a fost timp de un an „Avocatul educaţiei” în proiectul Coaliţia pentru Universităţi Curate, explică de ce se tem studenţii să-şi reclame profesorii necuviincioşi. „O astfel de acuzaţie adusă la adresa unui profesor este extrem de gravă, iar dacă nu o poţi proba se va întoarce împotriva ta. Dacă ştii că se întâmplă, dar nu ai dovezi sau martori care să te susţină, nu spui nimic din teama că altfel vei avea o viaţă foarte grea în facultate”. 

Flagrant numai cu poliţia

Daniela Alexe, preşedinte al Alianţei Naţionale a Oraganizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), spune că aceste practici ajung de multe ori şi la urechile celor din conducerea universităţilor. „Ei închid ochii, pentru că un astfel de caz înseamnă o pată neagră pentru instituţie”. Mai mult, nici Codul Muncii nu este foarte îngăduitor. „Excluderea unui profesor din sistem este foarte dificilă. Chiar dacă studenţii ştiu ce se întâmplă, chiar dacă fac flagrante şi au dovezi, acestea nu au valoare decât dacă sunt realizate împreună cu Poliţia”, mai spune preşedintele ANOSR.

Există exemple în care a fost extrem de grea îndepărtarea din învăţământ a unor profesori cu comportament deviant. În 2007, un scandal a izbucnit într-un liceu din Buzău, unde un profesor de matematică îşi hărţuia sexual elevele. Profesorul a fost înlăturat din şcoală după solicitări repetate ale părinţilor. Aceeaşi situaţie şi la Hunedoara cu un profesor de 61 de ani. 

„Dacă ştii că se întâmplă, dar nu ai dovezi sau martori care să te susţină, nu spui nimic din teama că altfel vei avea o viaţă foarte grea în facultate”.
FLORIN MIHALCEA, „Avocatul educaţiei”
 

PEDEPSE BLÂNDE 

Paşi de urmat în caz de hărţuire

În cazul în care un profesor îi face unei studente avansuri ori propuneri indecente, ea trebuie să sesizeze comisia de disciplină din cadrul universităţii. Datele acestei comisii se regăsesc pe siteurile instituţiilor. Reclamaţia se face obligatoriu în scris, iar studenta are dreptul ca identitatea să îi fie protejată. Comisia de disciplină sesizează Senatul universităţii, îndreptăţit să aplice sancţiuni, care pot varia, în funcţie de gravitatea faptelor, de la avertisment verbal la dosar penal.

Deşi faptele lor contravin normelor şcolare, profesorii cu comportamente indecente sunt greu de exclus din şcoli. Sancţiunile sunt, de multe ori, nesemnificative în raport cu faptele. Conform legii, un profesor care calcă strâmb este pedepsit, în funcţie de circumstanţe, în unul din următoarele moduri: observaţie scrisă, avertisment, diminuarea salariului de bază cu până la 15%, pe o perioadă de 1-6 luni, suspendarea pe o perioadă de până la trei ani a dreptului de înscriere la un concurs pentru ocuparea unei funcţii didactice sau pentru obţinerea gradelor didactice ori a unei funcţii de conducere. În cel mai rău caz, i de desface disciplinar contractul de muncă.

va urma

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s