Cărnarii vor reducerea TVA

porc-craciun_79607500

Campania de lobby agresiv demarata de catre patronatele din industria carnii de reducere a TVA-ului la acest produs este un mare balon de sapun. Populismul promotorilor se bazeaza pe saracia romanilor care isi doresc ca preturile sa scada. Din experienta spun clar ca patronatele din industria carnii au utilizat fonduri substantiale in aceasta campanie de lobby utilizata atat online cat si in spatiul public, prin aparitii media sau manifestatii publice. Deci, din start, nu vorbim despre niste firme falimentare.
Un alt element care imi da dubii in privinta cererii carnarilor este acela ca nu au prezentat nici un studiu, nici un alt document privind impactul social al acestei masuri. Vehiculeaza public doar niste cifre si ameninta ca vor da faliment. Am pretentia ca nu discutam totusi cu niste lautari, care canta dupa ureche, ci vorbim despre niste date clare si concise. Care nu exista.
Un al treilea motiv care ma face neincrezator in solicitarile industriei carnii este ceea ce s-a intamplat cu scaderea TVA-ului in industria panificatiei. Cu toate ca s-a redus substantial, pretul la paine a scazut nesemnificativ, in unele cazuri chiar deloc. Ceea ce ma indreptateste sa ma gandesc ca toti acei bani au intrat direct in buzunarele patronilor. Iar in cazul carnii se intampla la fel.
Un al patrulea motiv care ma face sa nu cred in lacrimile de crocodil ale carnarilor este modul in care functioneaza aceasta industrie. Cu produse de calitate indoielnica, incapabila sa exporte produse, cu scandaluri ca acela al carnii de cal pe post de carne de vita si multe altele. Mai mult decat atat, preturile practicate sunt aceleasi ca in tarile din UE, cu toate ca forta de munca platita in aceasta industrie este mult sub nivelul din aceste tari. Deci, iar, in defavoarea consumatorilor romani.

Imi permit sa dau un sfat acestor afaceristi nereformati. Pentru a putea cere facilitati fiscale sau alte privilegii, trebuie sa indeplineasca urmatoarele cerinte:
– sa plateasca taxele si impozitele catre stat (evaziunea fiscala este infloritoare in acest domeniu)
– sa realizeze produse superioare din punct de vedere calitativ, comparabile cu cele din UE
– sa isi modernizeze managementul si echipamentele de productie (sunt disponibile fonduri UE)
– sa isi diminueze adaosul comercial (un adaos de 10-15% este mult mai normal deca cel de peste 40-50% pe care il practica acum)
– sa foloseasca fondurile de lobby pe campanii destinate informarii populatiei pentru o hrana sanatoasa
– sa foloseasca produse din Romania (multi procesatori aduc carne din afara UE de o calitate indoielnica)
– sa isi plateasca angajatii in mod cinstit

Iar dupa ce aceste lucruri vor fi ideplinite, sa solicite guvernului sa diminueze TVA la toate produsele si serviciile, nu doar la carne si produsele din carne.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s