De ce au dispărut pădurile subacvatice din Marea Neagră?

Algele brune, foarte sensibile la poluare, au pierit în urmă cu câteva decenii, în urma unui îngheţ. În locul lor au apărut algele verzi, care s-au acomodat mediului poluat

Cine nu a fost deranjat, măcar o dată, de algele verzi care în fiecare sezon estival invadează plajele? Acestea au explodat pe coasta românească a Mării Negre după ce au dispărut cele brune, un adevărat habitat pentru vieţuitoare, în urmă cu 20 de ani.

Păduri subacvatice

Până în urmă cu mai multe decenii, algele brune formau adevărate păduri subacvatice. Având dimensiuni de la câţiva centimetri până la aproape 60 de metri, reprezentau un adevărat cuib pentru multe specii de peşti, aceştia depunându-şi ponta aici, dar şi pentru alte specii de alge care de dezvoltau doar pe crenguţele algelor roşii, aşa cum ne explică Oana Marin, asistent cercetare la Institutul de Cercetare şi Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” din Constanţa.

alge_Mamaia_plaja_alge1.jpg

Îngheţul mării a dus la dispariţia algelor brune

Algele brune au dispărut de pe litoralul românesc prin anii ¢70, când s-a produs distrugerea în proporţie de 80% a stocului de alge perene, în urma îngheţului mării. Nu cu totul, ele se mai găsesc, în cantitate foarte mică, doar în sudul litoralului. În trecut, se descoperiseră nu mai puţin de 60 de specii de alge roşii. Acestea pot fi utilizate în industria alimentară, cosmetică, textilă şi farmaceutică. Însă, starea actuală a speciei, stocurile reduse, comparativ cu situaţia existentă acum câteva decenii, fac imposibilă valorificarea acestei specii.

Algele brune sunt cele care preferă o apă curată, nepoluată şi pentru dezvoltarea lor au nevoie de pietre foarte curate pe fundul mării.

alge_oportuniste_-_Mamaia_alge2.jpg

În locul lor au explodat algele verzi, pe care cercetătorii le numesc oportuniste, pentru că au invadat litoralul, unde au găsit condiţii prielnice de dezvoltare. Ele sunt capabile să se dezvolte într-un mediu poluat, aşa cum este în prezent apa Mării Negre.

Ziua de Constanta

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s