Ponturi pentru a lua BAC-ul

Pentru a primi cel puţin nota minimă la Limba română, concentraţi-vă pe cerinţele I şi II. Folosiţi, neaparat, formule de argumentare.

Proba de Limba şi Literatura Română din cadrul Bacalaureatului, care are loc luni, dă cele mai multe bătăi de cap elevilor.

Însă, cu puţină atenţie şi respectând câteva reguli simple, examenul poate fi trecut şi de cei care n-au stat cu burta pe carte vara aceasta.

Profesoara de Limba şi literatura română Ilona Rizea spune că, pentru a lua 5-ul, e suficient ca un elev să rezolve corect primele două subiecte din cele trei. Pentru cel de-al doilea subiect este important ca elevii să cunoască tehnicile de argumentare.

„Trebuie să pornească de la o ipoteză, să-şi exprime punctul de vedere, să argumenteze folosindu-se de situaţii din viaţa de zi cu zi sau dintr-o anumită operă studiată, şi să încheie printro concluzie, revenind la ideea lansată în ipoteză”, este sfatul profesoarei Ilona Rizea.

Subiectul al III-lea, pentru cunoscători

Pentru a primi punctaj mare la cel de-al II-lea subiect trebuie folosiţi aşa numiţii conectori pentru argumentare, precum: în primul rând, pe de altă parte, de pildă, de asemenea, etc. Pentru exprimarea opiniei, trebuie folosite formule precum: în opinia mea, consider că, din punctul meu de vedere.

Cei care se încumetă să rezolve şi subiectul al IIIlea, eseul, trebuie, în primul rând, să ştie genurile literare (epic, liric, dramatic) şi să cunoască operele din programa şcolară. Eseul este, de fapt, partea cea mai dificilă a probei de examen.

Un exerciţiu util înaintea probei de Limba şi literatura română este rezolvarea subiectelor din vara acestui an şi a celor din anii anteriori. De asemenea, pot fi abordate şi modelele de subiecte propuse de Ministerul Educaţiei, care se găsesc pe subiecte. edu.ro.

Nu scrieţi ca pe Messenger!

O greşeală frecventă pe care o fac tinerii la proba de Limba şi literatura română este că scriu folosind formulări ca pe chat: „k” în loc de „că”, „dap” în loc de „da” etc. Profesoara Ilona Rizea îi sfătuieşte pe elevi să fie atenţi şi la formularea frazelor. „De multe ori, folosesc fraze lungi, întortocheate, cu prescurtări sau fără verbe, şi pierd puncte din cauza aceasta”, spune ea.

EVZ.ro

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s