ADN-ul succesului unui business imun la războaie, recesiuni şi crize politice

În întreaga lume afacerile de familie reușesc să dăinuie peste zeci de ani, trecând prin războaie, recesiuni şi crize politice. Ce fac ele în mod esenţial diferit faţă de corporaţii, astfel încât rămân simboluri ale longevităţii pe pieţele internaţionale şi puncte de referinţă în diverse domenii şi industrii? Ernst & Young a realizat o analiză a afacerilor de familie cu care a colaborat de-a lungul timpului – 92% dintre ele fiind listate în Campden FB Top 50 Global Family Business Leaders – și a identificat 7 elemente care le definesc ADN-ul succesului.

Aceste 7 elemente sunt:

1) susținerea constantă a creșterii și a profitabilității
2) managementul talentelor și retenția acestora pentru pregătirea următoarelor generații de manageri
3) managementul capitalului
4) dezvoltarea unei culturi organizaționale bazate pe responsabilitate
5) managementul atent echilibrat al riscului
6) structura de conducere cu viziune pe termen lung
7) managementul eficient al taxelor.

Afacerile de familie au o contribuţie semnificativă în economiile din întreaga lume, dar, cu toate acestea, aleg de cele mai multe ori, să stea în afara reflectoarelor. Liderii acestor organizaţii au răspuns mereu în faţa familiilor fondatoare şi a generaţiilor viitoare, şi nu în faţa unui grup de acţionari. Această diferenţă fundamentală a scos afacerile de familie din logica anilor care au urmat declanșării crizei financiare actuale, pentru că datoria lor „dinastică” faţă de generaţiile viitoare s-a tradus prin investiţii prudente şi o creştere sustenabilă.

Acest avantaj strategic în faţa corporaţiilor datorat, în bună măsură, faptului că au mai puţine părţi externe interesate, le conferă facerilor de familie libertatea de a opera independent şi posibilitatea de a lua decizii mult mai rapid. Adoptarea perspectivei pe termen lung în piață le permite să facă investiţii care nu vor aduce neapărat un profit pe termen scurt, dar care le plasează pe un loc bun în anii următori.

Agilitatea în luarea deciziilor, viziunea, privirea mereu aţintită la orizont şi experienţa atâtor decenii poziţionează afacerile de familie drept cele mai pregătite şi mai bine echipate organizaţii care păşesc în era post-recesiune şi în „noua economie”.

Longevitatea este trăsătura fundamentală a afacerilor de familie, fără ca aceste companii să rămână prizoniere în trecut. Afacerile care au dăinuit peste războaiele mondiale şi peste Marea Recesiune au înțeles cel mai rapid că inovaţia continuă este elementul crucial pentru a supravieţui şi a rămâne competitiv într-o lume globalizată.

Și în România, afacerile de familie reprezintă o mare parte a companiilor active pe piață în prezent, dar nu  se poate discuta despre conglomerate de afaceri familiale precum Walmart, Samsung sau Volkswagen. Pe lângă faptul că economia românească impune o anumită limită de dimensiune, ea nu mai are tradiţia celei occidentale, deoarece familiile care au derulat afaceri solide în perioada interbelică şi-au întrerupt misiunea antreprenorială din cauza condiţiilor politice.

În acest moment, putem vorbi cel mult de o a doua generaţie de antreprenori, care se pregăteşte să preia afacerile de familie create în ultimii 20 de ani. Transferul între generaţii se face acum de la antreprenori născuţi şi educaţi într-o societate închisă, spre o generaţie cu studii în străinătate şi cu viziune mai largă.

Determinarea de a continua investițiile, chiar și în situații economice dificile, implementarea constantă a unor strategii relevante, investițiile în inovație, evitarea capcanei tăierilor repetate de costuri ca singură metodă de adaptare la o piață în scădere și menținerea constantă pe linia de plutire printr-un model de business adaptabil, precum și capacitatea de a-și motiva angajații sunt principalele argumente care fac din afacerile de familie modele de luat în considerare în segmentul de business.

REALITATEA.NET

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s