Unde încap pe litoralul românesc 200.000 de turişti?

Numărul locurilor de cazare oficiale de pe litoral nu trece de 93.000, incluzându-le şi pe cele din Constanţa, şi cu toate acestea asociaţiile din turism anunţă week-end-uri în care la mare sunt 200.000 de turişti, ceea ce înseamnă fie că restul se cazează la negru, fie dorm pe plajă, potrivit FPTR. 

În fiecare an apar cifre diferite, mai mult sau mai puţin veridice, privind numărul de turişti pe litoralul românesc, datele fiind vehiculate de diverse organizaţii, începând cu Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT), care citează Poliţia Română, până la fostul ministru al Turismului Dan Matei Agathon.

Pornind de la declaraţiile care anunţă în mod regulat numărul de turişti de pe litoral citând „sursele oficiale”, Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) a făcut un studiu privind numărul real de locuri de cazare aflate pe ţărmul Mării Negre.

Astfel, în ultimul raport al Institutului Naţional de Statistică (INS) pentru 2011, la secţiunea „structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare turistică şi capacitatea de cazare turistică, pe tipuri de structuri şi destinaţii turistice”, anul trecut a fost centralizat un număr 80.690 de locuri de cazare pe litoral, excluzând oraşul Constanţa.

Din datele oficiale de pe site-ul MDRT, actualizate la data de 22 iunie 2012, numărul de unităţi clasificate în care se regăsesc hoteluri, pensiuni, vile, cabane, campinguri, bungalow-uri, hosteluri, apartamente în regim hotelier, popasuri turistice, este de 954 unităţi, totalizând 41.286 spaţii de cazare, care cumulează 88.235 locuri, ceea ce reprezintă o medie de două locuri în cameră.

Acestora li se adaugă şi structurile din oraşul Constanţa, unde sunt 78 de structuri de cazare cu 2.067 de spaţii, totalizând 4.491 de locuri de cazare.

„Dacă este să privim lucrurile exact cum sunt publicate pe site-ul oficial al MDRT, până in anul 2011 au fost clasificate 1.029 de stucturi de cazare, FPTR identificandu-le pe cele din anul curent 2012 înregistrate ca fiind în număr de trei (până la data de 22.06.2012), ele fiind localizate în Schitu, Eforie Nord şi 2 Mai. Am constatat că nu există concordanţă între cifrele oficiale, raportându-ne la finele anului 2011, când au existat, conform MDRT, un total de 88.178 locuri de cazare. Şi atunci diferenţa de 7.488 locuri de cazare ( 88.178-80.690) de ce nu a fost identificată în statistica oficială?”, afirmă Dragoş Răducan, vicepreşedintele FPTR.

El crede că ar trebui să existe o concordanţă a datelor după care ar trebui să se ghideze toţi turoperatorii.

„Lăsăm astfel loc speculanţilor, motiv pentru care portalurile de rezervari online sunt aproape neîncăpătoare pentru cei care îşi etalează vilele, pensiunile şi camerele de închiriat la negru, sfidând legile şi autorităţile competente. Estimăm că există câteva sute de vile de pe litoral care cazează turişti la negru, iar alte câteva mii de persoane particulare stau şi flutură cheile la intrările în staţiuni, acostând potenţialii clienţi chiar din momentul în care coboară din tren sau din alte mijloace de transport”, a mai spus oficialul FPTR.

În afara acestora, sunt o serie de structuri de cazare, chiar şi autorizate, care încasează bani, dar nu eliberează niciun bon fiscal.

Principalul portal de rezervări online de unde FPTR a extras informaţii pentru studiu arată că există 1.276 unităţi de cazare pe litoral (faţă de 1.029 raportate de MDRT), cele mai multe regăsindu-se în statţiunile Eforie Nord, Costineşti, Mangalia, 2 Mai şi Vama Veche.

Potrivit FPTR, în topul structurilor de cazare care funcţionează pe litoral fără a fi autorizate se află vilele, cu un număr de apariţii de 567 pe portaluri, faţă de numărul real al celor clasificate, de 273, la care, dacă se estimează o medie de zece camere duble, deci 20 locuri, reiese un număr de 6.600 de locuri ocupate de turiştii cazati pe litoral la negru doar în vile.

Ziua de Constanta

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s