Filme româneşti de talie internaţională, prezente în cadrul Festivalului de la Constanţa

 

Pe 15 august, la Pavilionul Expoziţional din Constanţa, a început cea de-a doua ediţie a Festivalului Naţional de Film Românesc, ce va dura până pe data de 18 august. Gala de deschidere a fost urmată de filmul „Nunta mută”, în regia lui Horaţiu Mălăele.

În cadrul festivalului, vor rula filme de lung metraj, scurt metraj, filme studenţeşti, documentare, dar şi medalioane comemorative, care îi vor omagia pe unii dintre artiştii de aur ai cinematografiei româneşti, dispăruţi din lumina reflectoarelor: Ştefan Mihăilescu-Brăila, Gheorghe Dinică şi Dem Rădulescu.

„Acest festival oferă o privire de ansamblu asupra cinematografiei româneşti şi prezintă două medalioane comemorative: «Secretul lui Bachus» (1984) şi «Astă seară dansăm în familie» (1972)”, ne-a spus Manuela Cernat, preşedinta juriului Festivalului Naţional.
Reluând firul istoriei, Geo Saizescu, regizor, scenarist şi actor, a declarat: „Îmi aduc aminte că primul festival naţional de film românesc a fost la Mamaia, în 1964, însă doar pentru a premia marile talente. Astăzi, prin acest festival se încearcă repromovarea filmului românesc şi câştigarea publicului român tânăr”.

Maestrul Geo Saizescu a continuat, afirmând că „există o cultură naţională şi filmul românesc e închis în această cultură naţională. Nota dominantă a acestui festival e că s-au gândit să omagieze mari personalităţi ale teatrului şi cinematografiei româneşti. Foarte multe din filmele pe care le veţi vedea sunt premiate la mari festivaluri internaţionale”.

Mărturie fac lung metrajele, între care: „Toată lumea din familia noastră”, în regia lui Radu Jude, care a obţinut nu mai puţin de cinci premii internaţionale (Cel mai bun film la Sarajevo IFF, Cel mai bun regizor, Cel mai bun actor la ArtFilm Fest, Menţiunea specială a juriului la Odessa Film Festival, dar şi Trofeul Anonimul), „Visul lui Adalbert” (Premiul Special al Juriului, în cadrul Festivalului Internaţional de Film „Black Nights”), „De azi înainte” (Cel mai bun scurt metraj la Next 2012).
Membrii juriului s-au declarat încântaţi de filmele care vor rula în cadrul acestui festival.

„Abia aştept să văd multe din filmele prezentate aici”, a spus Catrinel Dănăiaţă, regizor. „Va fi greu de decis cine va câştiga festivalul”, a adăugat regizorul şi scenaristul Laurenţiu Damian. Acesta din urmă a mai expus un alt punct de vedere, legat de promovarea festivalului în rândul publicului – constănţeni şi turişti – sperând ca „jurnaliştii să susţină, cu surle şi trâmbiţe, acest festival”.

Medalioanele comemorative, dar şi acele filme în care membrii juriului au vreo implicare nu vor intra în competiţia pentru marele premiu. Manuela Cernat a punctat următoarele: „În ceea ce priveşte modalitatea de evaluare a filmelor din competiţie, trebuie sa încercăm să ajungem la un ideal estetic. Încercăm să oferim un «state-of-the-art» al cinematografiei româneşti”, explicând că trebuie să se ţină cont şi de opinia publicului, dar şi de modul de jurizare al filmelor în cadrul festivalurilor de specialitate.

Întrebată dacă se vor mai afirma oameni precum Sergiu Nicolaescu sau Dem Rădulescu în cinematografia românească, Manuela Cernat a răspuns: „Nu e corect să spunem că nimeni nu este de neînlocuit. Generaţiile noi ating piscuri noi, tot mai înalte”.
Ca de fiecare dată după un astfel de eveniment „va rămâne nostalgia momentelor frumoase”, a mai adăugat aceasta referindu-se la filmele româneşti care vor rămâne posterităţii.

Cuget Liber

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s