Cum poţi pleca la tratament balnear la preţ redus

Peste 490 de bilete la tratament balnear sunt disponibile în luna septembrie pentru pensionarii şi asiguraţii constănţeni. Aceştia pot petrece 12 până la 18 zile într-o staţiune renumită din ţară, la preţuri convenabile, adaptate veniturilor lor. Trebuie doar să întrunească punctajul de acordare şi să nu mai fi beneficiat anul acesta de un alt bilet prin Casa de Pensii.

Amara, Buşteni, Căciulata, Călimăneşti, Covasna, Băile Felix, Geoagiu Băi, Govora, Băile Herculane, Moneasa, Olăneşti, Pucioasa, Sărata Monteoru, Sângeorz Băi, Slănic Moldova, Slănic Prahova, Sovata, Tuşnad, Vatra Dornei, Voineasa, toate aceste staţiuni îi aşteaptă pe pensionari la relaxare şi tratament.
Preţul maxim al unui bilet de tratament balnear este, pentru unităţile clasificate la categoria două stele, 1.482 de lei şi pentru cele de trei sau patru stele – 1.536 de lei. Însă pensionarii le pot cumpăra cu jumătate din pensia pe o lună, iar asiguraţii cu venituri mici achită numai jumătate din bilet.

„Pentru luna septembrie, avem aprobate 495 de bilete de tratament. Dintre acestea, 59 sunt gratuităţi, pentru persoanele invalide şi cele beneficiare ale Legii nr. 189 şi ale Decretului nr. 118. Va fi o singură plecare, în 15 – 16 septembrie”, a declarat, pentru „Cuget Liber” directorul Casei Judeţene de Pensii Constanţa, Cristina Samoilă.

Cine beneficiază de bilete de tratament

Pot beneficia de tratament balnear, în condiţiile legii, persoanele care au calitatea de pensionar al sistemului public de pensii, asigurat al sistemului public de pensii, precum şi beneficiarii unor legi speciale, care reglementează dreptul la bilete de tratament balnear. În perioada unui an calendaristic, o persoană poate beneficia de un singur bilet. Durata tratamentului balnear este de 12 – 18 zile.

Pensionarii care nu au gratuitate trebuie să suporte o contribuţie bănească, dar nu mai mare de jumătate din pensia pe luna anterioară cumpărării biletului.

Criterii specifice: tipul şi valoarea pensiei

Pentru acordarea biletelor, există şi câteva criterii specifice, cum ar fi acela dacă persoana respectivă a mai beneficiat de bilet în ultimii doi ani sau dacă beneficiază de pensie de invaliditate, de limită de vârstă sau anticipată. În plus, se punctează şi cuantumul pensiei, astfel încât persoanele care au pensia sub 400 de lei primesc punctajul maxim, iar cei între 401 şi 800 de lei primesc mai puţin cu două puncte.

Cât costă un bilet

În cazul pensionarilor din cadrul sistemului public de pensii, contribuţia individuală este de 50% din cuantumul total net cuvenit al drepturilor de pensie, din luna anterioară celei în care se efectuează repartiţia. Pentru asiguraţii al căror câştig salarial brut, soldă burtă sau venit brut realizat lunar este mai mic sau egal cu câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul curent, cuantumul contribuţiei individuale este de 50% din preţul biletului de tratament balnear.

Ordinea de ierarhizare a cererilor prin care se solicită bilete de tratament balnear este dată de ordinea descrescătoare a punctajelor aferente fiecărei cereri.

Cuget Liber

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s