Soarele, prieten şi duşman pentru bolile de piele

Vara nu este un motiv de bucurie pentru toată lumea. Astfel, în cazul celor diagnosticaţi cu unele afecţiuni cutanate, soarele le poate agrava simptomele. Este însă şi adevărat că, în alte boli de piele, baia de soare chiar este indicată!

Vara poate agrava acneea

Dacă ai acnee, probabil ai observat că soarele îţi estompează leziunile. Aşa şi este, pentru că soarele are acţiune antiinflamatoare asupra pielii. Însă expunerea îndelungată duce la îngroşarea pielii, la astuparea porilor şi la blocarea secreţiei de sebum.

De aceea, după două-trei săptămâni poţi observa noi puseuri de acnee. Pentru prevenirea lor, medicii recomandă folosirea unei creme cu factor de protecţie solară ridicată, noncomedogenică şi neuleioasă. Băile de soare sunt contraindicate şi celor cu lupus eritematos sistemic, boală autoimună care afectează mai multe organe, inclusiv pielea.

La aproximativ 70% din cei cu lupus eritematos, expunerea îndelungată la soare favorizează apariţia unor leziuni cutanate (roşeaţă), a durerilor articulare şi a oboselii.

Nu merge la plajă dacă ai cicatrice!

Nici cicatricele nu fac casă bună cu soarele. Este bine de ştiut că soarele poate avea chiar efecte iremediabile asupra cicatricelor roz sau roşii (formate în urma unor intervenţii chirurgicale), cu o vechime mai mică de şase luni.

Şi asta pentru că se va produce o bronzare care va menţine o pigmentare definitivă a cicatricei. Iată de ce este indicat să eviţi soarele sau să protejezi cicatricea cu un plasture. Chiar dacă cicatricea are un an vechime, este mai sensibilă la razele soarelui decât pielea sănătoasă.

Tot din cauza vulnerabilităţii, evită contactul cicatricei cu nisipul sau cu apa mării. Cicatricele albe trebuie protejate cu creme cu FPS mare (50+).

Adevarul de seara Constanta

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s