Poliţiştii români fac pe ghizii turistici în Bulgaria

Pentru a treia vară la rând, poliţişti români au fost detaşaţi pe litoralul bulgăresc pentru ajutorarea conaţionalilor victime ale fărădelegilor. Măsura s-a dovedit eficientă. Numai în ultima lună sute de turişti români au apelat la aceşti poliţişti, pentru tot felul de sfaturi.

Pe 10 august, a doua serie de patru poliţişti români detaşaţi în Bulgaria (doi în staţiunea Albena, iar ceilalţi doi la Nisipurile de Aur), şi-a încheiat misiunea şi s-a întors acasă. De pe 21 iulie şi până în ziua când s-au întors acasă, poliţiştii au venit în ajutorul a aproape 650 de turişti români. Doar o mică parte dintre ei au avut nevoie de sprijinul oamenilor legii din ţara noastră pentru că au fost victimele unor infracţiuni – 50 de turişti. Cei mai mulţi au apelat la poliţişti pentru … sfaturi!
„În timpul activităţilor desfăşurate în perioada 21 iulie – 10 august, poliţiştii români detaşaţi în Bulgaria au consiliat aproape 600 de turişti români, în special cu privire la informaţii referitoare la găsirea unor spaţii de cazare sau în legătură cu prevederile legislative din ţara gazdă”, se arată în comunicatul Poliţiei Române.
De asemenea, poliţiştii români au participat alături de colegii lor bulgari la 103 intervenţii, cele mai multe vizând aplanarea unor conflicte, ridicarea unor maşini parcate ilegal, precum şi la solicitările unor turişti înşelaţi la operaţiunile de schimb valutar.
Oamenii legii români şi-au anunţat prezenţa în staţiuni şi la recepţiile hotelurilor, informându-i pe administratorii unităţilor de cazare că pot apela la ei dacă au neînţelegeri cu turiştii sau dacă aceşti solicită.

Victimele infracţiunilor, ajutate să scrie plângerile
Turiştii români care ajung în ţara vecină sunt sfătuiţi să aibă grijă unde schimbă valuta. Un turist a sesizat Poliţia Bulgară, în urmă cu câteva zile, cu privire la faptul că a schimbat 50 de euro la un necunoscut întâlnit pe stradă, iar acesta i-a dat o bancnotă bulgă-rească ieşită din circulaţie. Victima înşelăciunii a fost ajutată de poliţiştii români pentru formularea sesizării şi a fost asistat de aceş-tia în timpul audierii de către anchetatorii bulgari.
Un alt caz la care au intervenit conaţionalii noştri a vizat furtul unui autoturism. O turistă din municipiul Hunedoara, cazată la un complex turistic din staţiunea „Sfinţii Constantin şi Elena” a reclamat că i-a fost furată maşina, parcată în apropierea unităţii hoteliere. Şi de această dată, poliţiştii noştri au fost solicitaţi pentru redactarea sesizării şi audierea victimei.

În urmărirea unor şofer bulgar
Priceperea poliţiştilor români a fost pusă la încercare şi în rezolvarea unor dosare ce vizau cetăţeni bulgari. Astfel, unuia din-tre poliţiştii români aflaţi în staţiu-nea Albena i s-a cerut ajutorul la prinderea unui şofer bulgar, care nu a oprit la două filtre ale Poliţiei Rutiere. În urma activităţilor desfăşurate în colaborare, respectivul a fost identificat şi prins în subsolul unei locuinţe.

Detaşaţii trebuie să vorbească bulgara
Trebuie subliniat că una dintre cerinţe pentru detaşarea în Bulgaria este ca poliţiştii respectivi să vorbească limba statului vecin. Ultima serie de poliţişti detaşaţi a ple-cat în ţara vecină pe 11 august şi se vor întoarce acasă pe 31 august.
De asemenea, având în vedere principiul reciprocităţii din acordul încheiat între poliţiile celor două state, în perioada 12 – 31 august, doi poliţişti bulgari îi sprijină pe poliţiştii din staţiunile din sudul litoralului.

Cuget Liber

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s