Staţiunea Mamaia a împlinit 106 ani

106 ani. Atât împlineşte zilele acestea bătrânica noastră Mamaie. Deşi are o vârstă venerabilă, staţiunea nu-şi arată aproape deloc vârsta. Doar câteva construcţii vechi şi dărăpănate îi trădează anii, în rest este complet schimbată la faţă.
Potrivit datelor din arhive, sta-ţiunea Mamaia a fost amenajată în anul 1906, pe promontoriul situat între Lacul Siutghiol, unul dintre cele mai mari lacuri cu apă dulce din România şi Marea Neagră, la 6 – 8 metri deasupra nivelului Mării Negre, la 1 km nord de municipiul Constanţa şi se întinde pe o lungime de 8 km, pe direcţia nord – sud, cu expunere totală spre răsărit.

După 1919, staţiunea Mamaia a cunoscut o dezvoltare rapidă, datorită apariţiei Cazinoului, vilelor şi reşedinţei de vară a regelui Ferdinand. Astfel, la începutul anilor 1960 staţiunea Mamaia a intrat în elita celor mai atractive staţiuni din sud-estul Europei.

Băi de mare
Primele construcţii din amplasamentul actual al Mamaiei s-au construit în 1906 şi constau din cabine de lemn reunite sub două Pavilioane, terminate cu câte un foişor şi o punte care înainta în mare. Inaugurarea a avut loc pe 22 august 1906, construcţiile fiind amenajate după planurile arhitectului peisagist E. Recont, în urma extinderii portului către plajele existente în Constanţa şi a mutării „băilor de mare” într-o altă locaţie, respectiv actuala Mamaia.
Pentru a înlesni accesul turiştilor către Mamaia (sau ceea ce acum înseamnă zona Cazinoului din Mamaia), între gara Constanţa şi staţiune a fost montată o linie de cale ferată pe traseul pe care astăzi se află Bulevardul Mamaia. Aceste construcţii au reprezentat centrul activităţilor turistice până la dispariţia lor într-un incendiu în 1920. Imediat după încheierea Primului Război Mondial, staţiunea se dezvoltă şi începe amenajarea ei, odată cu construirea rezidenţei de vară a familiei regale, în actualul Club Castel.

Primul hotel – Rex
În anul 1925 se construieşte Cazinoul, iar în anul 1934 apare primul hotel, de fapt o vilă. Primul hotel în adevăratul sens, a fost Rex (1936), iar abia în 1957 apare şi Bucureşti (actual IAKI). În timpul regimului comunist la Mamaia s-au realizat o serie de construcţii fără un plan de urbanizare, pentru a putea fi suportat avalul de turişti atraşi de nisipul fin. Dezvoltarea staţiunii a fost în două etape: între 1959 – 1965 s-a dezvoltat partea sudică, începând cu hotelul Parc, iar partea nordică a fost ridicată în mare parte în timpul lui Ceauşescu, adică între 1982 – 1985.

Construcţii haotice
În prezent, Mamaia a devenit una dintre cele mai aglomerate staţiuni de pe litoralul românesc. Din păcate, plaja de odinioară nu mai seamănă aproape deloc cu cea de astăzi. Dincolo de faptul că s-a îngustat foarte mult, pe unele porţiuni pierzând chiar şi zeci de metri, este plină de tot felul de construcţii: vile, blocuri, baruri, cluburi. Şi staţiunea s-a transformat într-o aglomeraţie de hoteluri, blocuri, vile, pensiuni, restaurante. Multe dintre ele s-au ridicat în ultimii ani, pe terenuri cu spaţii verzi sau în foste parcări auto.
De altfel, în anul 2011, Tribunalul Constanţa a anulat hotărârea Consiliului Local Municipal Constanţa nr. 302/2009, prin care a fost aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru staţiunea Mamaia. Acţiunea în instanţă a fost introdusă de Inspectoratul de Construcţii, ca urmare a unui control efectuat de inspectorii instituţiei la Primăria Constanţa. Atunci au fost constatate o serie de neconformităţi în aprobarea PUZ Mamaia, fără avize de la Ministerul Turismului, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul de Interne, Serviciul Român de Informaţii şi avizul Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral.

Cuget Liber

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s