Premieră naţională! Concurs de roboţi subacvatici în Portul Tomis. Vor fi navomodele controlate prin Bluetooth!

Cea mai puternică echipă de robotică din ţară, condusă de un tânăr inventator constănţean multiplu premiat pentru brevetele sale, organizează primul concurs de roboţi subacvatici din România.

Competiţia ROV (Remote Operated Vehicles Underwater Robots) va avea loc duminică, 19 august, la digul de ieşire din Portul Tomis, lângă cele două faruri de semnalizare.

„Aici avem acces direct la apă cu adâncime suficientă, de 4-6 metri, necesară concursului. Apa este mai curată decât în Portul Tomis, iar accesul este simplu pentru concurenţi şi pentru spectator“, explică Theodor Milian, liderul X-Projects.

Pentru cunoscători, coordonatele locului de desfăşurare a concursului sunt: N  44°10’42.40″ şi E 28°39’44.86″.

Ediţia-pilot a acestui concurs are premii în bani şi în cursuri de scafandri. Echipele înscrise în concurs primesc gratuit un kit de construcţie, format din 3 motoare submersibile şi 50 de metri cablu UTP. Organizatorii acordă asistenţă tehnică, iar zilele de 16-18 august sunt de practică.

În paralel se va desfăşura şi un concurs de navomodele controlate de telefonul fiecărui concurent, prin Bluetooth. Tot aici vor avea loc expoziţii de ROV-uri profesionale, demonstraţii ale salvamarilor şi un curs de prim-ajutor.

„În America se organizează astfel de concursuri chiar şi pentru elevii de şcoală generală, cu siguranţă elevii români nu sunt mai prejos! Dorim să formăm în România tânăra generaţie care va ajuta la construirea instalaţiilor subacvatice în ţara noastră“, spune Theodor Milian.

Două prestigioase instituţii de învăţământ s-au alăturat deja competiţiei: Academia Navală Mircea Cel Bătrân şi Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân. Tomis Marina Management este gazda acestui eveniment, la care va lua parte şi Clubul Nautic Român.

Ambiţia inventatorului Theodor Milian: să creeze cel mai tare echipă de robotică din ţară!

Echipa X-Projects a participat la concursul internaţional NASA Lunabotics Mining Competition (21-26 mai), având ca temă construirea unui robot lunar de maximum 80 de kilograme, care să excaveze minimum 10 kilograme de simulant de sol lunar – Regolith – în maximum 10 minute. Competiţia a avut loc la Kennedy Space Center, Florida, iar inventatorii de la X-Projects doresc să aducă şi în România spiritul competiţional care există peste hotare, la concursurile cu probă practică.

Membrii X-Projects mai au în palmares concursurile de robotică Robochallenge 2011-2012, Infomatrix 2012, Inventika 2011, precum şi realizarea unor proiecte comerciale: roboţi tereştri, drone aeriene pentru fotografii/filmări de la înălţime, automatizări.

Alte amănunte găsiţi pe site-ul competiţiei rovromania.net sau pepagina oficială de Facebook a evenimentului.

Adevarul de seara Constanta

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s