Caravana Gaudeamus a ajuns în Mamaia

 

Caravana Gaudeamus promite şi anul acesta o „croazieră de neuitat printr-o mare de cărţi”. Cărţi cu parfum de vacanţă printre taifasuri cu şi despre cărţi, şi autorii lor dar şi concursuri cu premii pentru public. Totul pe un fundal de istorie a cărţii surprinsă într-o expoziţie de fotografie a francezului Jean Marc Godes. În plus, atenţie! Vine Poliţia!
Gaudeamus „carte de învăţătură” a încercat să îmbine actul cultural cu atmosfera de vacanţă, şi astfel a apărut varianta văratecă a târgului, la Mamaia. Cu ea, seria târgurilor Gaudeamus împlineşte o cifră rotundă, 70. „Probabil ar trebui să-l stropim cu şampanie, dar la sfârşit (poate), dacă iese bine” ne-a spus mucalit directorul executiv al târgului, Vladimir Epstein. Dacă se va bucura de aceeaşi atenţie de care s-a bucurat anii trecuţi se poate „uda” cu succes, deoarece a avut 7-8.000 de vizitatori la fiecare ediţie. „Mi-aş dori ca şi librăriile din România să aibă atâţia vizitatori în cinci zile” a punctat Vladimir Epstein care ne-a dezvăluit şi metoda prin care a contorizat intrările la târg. La fiecare oră, doi inşi dispuşi la cele două intrări, numără cam un sfert de ceas persoanele care intră la târg.
„Acest târg în plin sezon pe litoral doreşte să ofere o alternativă, pe lângă terase şi plajă, celor care dispun de timp liber. O variantă pentru a-şi petrece două – trei ore” explică Vladimir Epstein.
Organizatorii ne-au mai destăinuit că cei 30 de expozanţi sunt extrem de emoţionaţi la întâlnirea cu publicul. „Spre deosebire de opririle anterioare ale caravanei, Craiova, Timişoara, Iaşi, unde mizăm pe un public deja captiv, aici e un public extrem de aleatoriu – e posibil ca unii să nu fi fost niciodată şi e posibil ca alţii să-şi fi programat concediul pentru asta. (E o speranţă!)”, a continuat Vladimir Epstein accen-tuând amuzat paranteza.

Ce ne oferă Gaudeamus
Taifasurile scriitoriceşti vor începe duminică cu grupul Solteris din Mangalia, „oameni obişnuiţi care încearcă să scrie ceva” după cum i-a descris sumar Steliana Bajdechi, coordonator al redacţiei „Minorităţi” la Radio Constanţa. Luni, scriitorii constănţeni, vor tăifăsui şi ei despre scris, despre cărţi dar, mai ales, despre condiţia scriitorului pe timp de criză.
Marţi, Radio România Junior cu profesorul Azet şi Casa de copii „Sfânta Maria” vor înveseli vizitatorii prin cântec şi dans. După spectacol va fi lansat „Jurnalul unui călător boem” al autorului Ciprian Enea. Apoi Radio România Constanţa şi Consiliul Naţional al elevilor vă provoacă la o discuţie pe o temă controversată: este lectura atractivă pentru adolescenţi? Sau elevii sunt sătui de cărţile „vechi” care li se tot recomandă la şcoală?
Şi pentru că Dobrogea este un spaţiu interetnic, marţi, de la 20:30 organizatorii vă invită să ascultaţi un grup de aromâni cântând melodii tradiţionale acompaniate însă de vioară şi pian.

Poliţia Gaudeamus şi Miss Lectura
O premieră în cadrul ediţiei estivale a târgului este Poliţia Gaudeamus care se va plimba vigilentă pe plajă iar pe toţi cei pe care-i va prinde citind (o carte) îi va „arde” cu un premiu consistent în … cărţi.
„Miss Lectura”, va fi aleasă şi anul acesta de un juriu nevăzut. „Ideea mi-a venit cu ani urmă, la un târg Gaudeamus, la Cluj, când lângă noi se ţinea Festivalul Berii” ne-a povestit Vladimir Epstein. „Acolo am auzit, surprins, că se alegea Miss Berea. Păi dacă există Miss Berea, de ce n-ar exista şi Miss Lectura?”
Târgul Gaudeamus continuă campania naţională „Cărţile se întorc acasă”. Până acum au fost donate 40.000 de volume care au ajuns la bibliotecile din mediul rural de pe tot cuprinsul ţării prin staţiile locale ale Radio România. Cărţile pe care publicul le va dona la târgul de la Mamaia vor ajunge la biblioteca din comuna constănţeană Târguşor şi la cea a şcolii „Nicolae Tonitza” din Constanţa.
Târgul de carte Gaudeamus se deschide azi la ora 16:00 şi vă aşteaptă la citit, la povestit şi la donat. Îşi va strânge tarabele miercuri, în seara lui 15 august, după ce va decerna premiile.

Cuget Liber

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s