Gigacaloria scumpă a declanşat furia racordării la gaze

 

„Locatarii decid dacă-şi trag gaze, nu-i obligă preşedintele!”. Într-adevăr, proprietarii sunt cei care trebuie să-şi dea acordul pentru branşarea la sistemul de distribuire a gazelor naturale a blocului sau chiar a scării în care locuiesc, însă este nevoie ca măcar jumătate plus unu dintre ei să agreeze această idee.

Sceptici că, la iarnă, costurile cu încălzirea apartamentelor ar putea fi mai „suportabile”, s-au gândit să acţioneze, cât mai au timp, pentru branşarea, în următoarea perioadă, la reţeaua de distribuţie a gazelor naturale a scării de bloc în care locuiesc. Pentru că mulţi nu se lasă convinşi, locatarii din tabăra „pro gaze” îi impută preşedintelui asociaţiei că nu-i sprijină suficient în acest demers: „Am făcut o adunare generală la începutul primăverii şi am pus în discuţie să ne racordăm la gaze tot blocul. Greu să convingi atâţia oameni, nu s-a hotărât nimic, a rămas în coadă de peşte. Un vecin a venit cu ideea să ne branşăm numai cei de pe scara noastră, cică se poate. Problema e că preşedintele nu vrea să se implice, unii spun că nu e convenabil pentru asociaţie mişcarea asta. Altfel, noi l-am înţeles întotdeauna când a avut nevoie, n-am stat să-l controlăm de una, de alta… Nu-i cerem decât să discute cu fiecare în parte, să facă într-un fel şi să-i convingă, dar se face că plouă. E adevărat că la bloc, branşarea e mai ieftină decât la case?, ni s-a plâns, în numele vecinilor săi, Lora Manole.

„Oamenii ăştia nu ştiu ce vorbesc!“
Extrem de supărat că eforturile sale au fost înţelese „pe dos”, preşedintele asociaţiei, Mirel Costin, ne-a explicat că de peste două luni de zile nu face altceva decât: „Să duc muncă de lămurire cu locatarii din tot blocul. M-am gândit că dacă tot vrem să ne mutăm de la RADET, măcar să ne fie de folos la mai mulţi. Nu e simplu să tragi gaze la casă, darămite la bloc, eu merg pe principiul că oamenii o să înţeleagă până la urmă că e în avantajul lor. Dar nici nu pot să le bag mâna-n buzunar, dacă n-au bani, cum pot eu să-i oblig să-şi tragă gaze? Doamna Manole trebuie să înţeleagă că locatarii decid dacă-şi trag gaze, nu preşedintele! Dar chiar şi-aşa, am fost la Congaz, ştiu toate procedurile! Oamenii ăştia nu ştiu ce vorbesc, îmi pare rău!”.

Operaţiune posibilă şi la o scară
Dacă are ceva să-şi impute, este faptul că n-a apucat să convoace adunarea generală ca să le explice oamenilor în ce condiţii se face branşarea: „Am mai discutat cu vreo trei-patru proprietari, dar mulţi sunt plecaţi în concediu acum…” , ne-a mai spus preşedintele, care a folosit acest prilej pentru a le transmite, şi pe această cale, că de la Congaz a aflat că este posibilă branşarea la gaze chiar şi a unei singure scări de bloc. Pentru asta însă este necesar acordul a 50 la sută plus unu dintre locatarii respectivei scări, ceea ce, deocamdată, n-a reuşit să obţină.
Referitor la termenul de racordare, în principiu, Congaz va întreprinde toate demersurile necesare în vederea obţinerii autorizaţiei în termen de 90 de zile de la data încheierii contractului de racordare, urmând să realizeze şi să pună în funcţiune instalaţia de racordare în cel mult şase luni de la data obţinerii autorizaţiei. Cât priveşte tariful de racordare, acesta cuprinde, după caz, costurile legate de proiectare, execuţie şi punere în funcţiune a instalaţiei de racordare şi se achită într-un interval de cinci zile lucră-toare de la data încheierii contractului de racordare. Preţul variază în funcţie de localitatea şi zona în care se află imobilul respectiv, de lungimea şi diametrul instalaţiei de racordare, avându-se în vedere şi debitul solicitat. Una peste alta, însă, la bloc, preţul este mai mic, comparativ cu costurile de branşare pentru cei care stau la casă.

Cuget Liber

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s