Constanta – locul 1. La costuri!

Judetul Constanta este unul dintre judetele unde costul vietii este cel mai ridicat. Desi nu este in topul veniturilor, costurile utilitatilor in judetul de pe malul marii sunt semnificativ mai ridicate decat ale altor regiuni din Romania. De vina este, printre altele, lipsa investitiilor si managementul ineficient.

RADET Constanta, alaturi de furnizorii de energie din Mangalia si Eforie, detin primele trei locuri in tara privind costul gigacaloriei. Cazul de la Mangalia este arhicunoscut, unde a trebuit sa intervina guvernul, deoarece firma Callatis Therm nu a reusit sa furnizeze agent termic catre populatie. Desi situatia de la Mangalia este cunoscuta de ani buni, nimanui nu i-a pasat de acest lucru, autoritatile locale sau judetene (primarul suspendat Claudiu Tusac sau presedintele Consiliului Judetean, Nicusor Constantinescu) ignorand cu buna stiinta aceasta problema.

Radet Constanta este intr-o situatie similara. Managementul „ciudat” de la aceasta societate, cu un director care a fost urmarit penal, contracte de prestari de servicii dubioase au adus aceasta societate a primariei in pragul falimentului. Desi este necesara o reabilitare si o diminuare a pierderilor, nimanui nu ii pasa nici in acest caz, iar conducerea este mentinuta in functie pentru „management eficient”. In detrimetul cetatenilor.

RATC – regia de transport este si ea in pragul falimentului. Desi in urma cu aproape 10 ani, cand au fost cumparate celebrele autobuze MAZ, primaria Constanta promitea o eficienta deosebita a acestei societati, contractele dubioase pentru carburanti, publicitate si alte servicii date cu dedicatie, precum si externalizarea unor servicii necesare au dus RATC aproape de faliment. Tarifele RATC sunt unele din cele mai mari din tara, iar elevii platesc abonamente fara reducere. Ca si in cazul RADET, conducerea RATC este mentinuta in functie de catre primarie de peste 12 ani. In detrimentul constantenilor buni platnici.

Un caz aparte il reprezinta RAJA Constanta. O societate profitabila, banoasa, in care s-a investit enorm. Un sambure de scandal, soldat cu urmariri penale, DNA, intre fostul presedinte al Consiliului Judetean, Stelian Dutu si actualul presedinte Nicusor Constantinescu. Scandal care a dus ca autoritatea judeteana sa fie obligata sa returneze bani catre Uniunea Europeana si sa nu mai poata sa ia finantari mai bine de 5 ani, aflandu-se pe lista neagra. Iar Nicusor Constantinescu este in pericol de a face inchisoare cu executare la solicitarea DNA. Dar, beneficiind de un credit de la BERD, RAJA s-a modernizat, fiind cea mai profitabila din tara. Acordul cu BERD a fost in permanenta mentionat ca justificare a cresterii tarifelor, atat de mult incat a cetatenii care sunt abonati ai RAJA platesc metrul cub de apa potabila si canalizarea la cel mai mare tarif din Romania. Lipsa de reglementare si inexistenta unui organ de control a facut ca aceasta companie detinatoare de monopol sa ajunga sa ameninte cetatenii cu procese, doar fiindca au facut o reclamatie. Alte scandaluri in care RAJA a fost implicata in ultimii ani este cel in care ziarul Adevarul a publicat faptul ca statia de epurare de la Eforie deversa ape reziduale direct in apa marii, precum si problemele de reabilitare a canalizarilor din municipiul Constanta, mereu in actualitate la orice ploaie neinsemnata. Dar cel mai important lucru il reprezinta tarifele pe care le platesc constantenii.

In curand vom prezenta si alte institutii de stat, societati coordonate de autoritatile locale sau nationale care jefuiesc cetatenii prin practicarea unor tarife mult peste limitele decentei.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s