Centru medical sancţionat, după ce o tânără a fost testată HIV fără consimţământul ei

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Constanţa a sancţionat cu 20.000 de lei un centru medical, după ce reprezentanţii acestuia i-au recoltat unei tinere sânge pentru testul HIV fără ca aceasta să ştie şi să-şi dea apoi consimţământul, iar rezultatul care a ieşit incert a fost transmis direct patronului firmei unde fata lucra, relatează Agerpres.

Ulterior, tânăra, care nu ştia că ar putea fi bolnavă, a fost dată afară de la locul de muncă, fără să i se spună motivul.

Directorul DSP, dr. Constantin Dina, a declarat, vineri, pentru Agerpres, că centrul medical a fost sancţionat contravenţional pentru nerespectarea protocolului intern de confidenţialitate şi a procedurilor legale în domeniu.

”Am fost sesizaţi de ARAS pe 13 decembrie şi am demarat o anchetă la centrul medical. Am verificat o serie de documente, reieşind că nu există consimţământul tinerei pentru a i se recolta probe de sânge pentru testarea HIV/SIDA şi nici nu se ştie cui a fost dat buletinul respectiv de analize”, a menţionat dr. Dina.

Potrivit acestuia, rezultatul testării HIV este dat drept ”incert”, iar centrul medical ar fi trebuit să trimită pacienta la DSP pentru ca testarea să fie repetată, probele fiind trimise la Bucureşti.

Conform directorului Asociaţiei Române Anti-SIDA (ARAS) Constanţa, Cristi Iftene, tânăra, în vârstă de 20 de ani, a mers la Centrul medical Cermed pentru a-şi face, la solicitarea angajatorului, anumite testări medicale, acesteia făcându-i-se, fără ca ea să ştie, şi cea HIV/SIDA, iar rezultatul testului a fost transmis de laboratorul de analize medicale angajatorului, prin intermediul unei alte persoane.

”Centrul medical a făcut un abuz grosolan. (…) La solicitarea angajatorului, respectiva persoană nu a avut nimic împotrivă în a face la începutul lunii decembrie acele analize, care sunt o cerinţă legală, fiind vorba de testarea VDRL pentru sifilis şi o testare pentru TBC, aşa că s-a prelevat sânge pentru VDRL, iar reprezentanţii laboratorului au decis pe propria răspundere să prelucreze împotriva voinţei tinerei şi fără consiliere pre şi post testare a virusului HIV/SIDA, iar ulterior au încălcat confidenţialitatea diagnosticului”, a afirmat Iftene.

Conducerea Centrului medical Cermed a afirmat că rezultatul testului HIV/SIDA nu a ieşit pozitiv, că buletinele de analize medicale sunt eliberate doar pe baza cărţii de identitate şi că a fost declanşată o anchetă internă referitoare la cazul pacientei respective.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s