Dezastru la Bac! Cine e vinovat: elevul sau profesorul?

Previzibil sau nu, dezastrul de la prima sesiune de bacalaureat s-a repetat si la cea de-a doua. Procentul de sub 20% de promovabilitate la nivel de tara, arata nivelul la care a ajuns invatamantul romanesc. Este cel mai usor sa dam vina pe sistem, este foarte usor sa invinovatim politicienii de toate coloraturile politice, este usor sa punem vina pe elevii carora nu le-a pasat de carte. Dar oare profesorii au vreo vina?

Daca facem o radiografie a ceea ce se intampla in invatamantul preuniversitar, constatam ca interesul de a preda la orele de clasa este foarte scazut. Calitatea precara a informatiilor furnizate elevilor de catre profesori absolut nepregatiti, dezinteresul acestora, sau, mai rau, dorinta de a creste numarul elevilor pe care ii are la meditatie, in detrimentul orelor obligatorii de la scoala, aduc elevii si parintii acestora intr-o stare de lehamite generala fata de invatamantul romanesc.

Scuza lipsei de finantare a sistemului nu justifica comportamentele imorale ale unor profesori, care dau, drept exemplu tinerilor invatacei cum sa iei spaga si cum sa fii incorect. Asa cum acei care muncesc in mediul privat sunt platiti in functie de performantele care le au, iar cei care nu au performante sunt inlaturati imediat din sistem, la fel ar trebui procedat si in cazul profesorilor.

Ceea ce s-a intamplat in acest an la bacalaureat este un lucru incurajator pentru viitor. Elevii care au picat, au primit o lectie de la viata, ca fara sa muncesti nu poti avea rezultate. Din pacate, vina nu le apartine in totalitate, ei fiind generatia de sacrificiu.

Pe de alta parte, trebuie facuta curatenia in randul profesorilor. Si aceasta curatenie trebuie sa inceapa cu toti acei care au incurajat acest sistem de nemunca si nonvaloare. Atat ministerul, dar mai ales parintii viitorilor absolventi de liceu trebuie sa faca presiuni asupra corpului profesoral sa elimine toate acele cazuri care au adus invatamantul in stare de faliment.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s