OFICIAL: România a fost suspendată de la tranzacţionarea certificatelor de emisii de carbon!

 

România a fost suspendată de la tranzacţionarea certificatelor de emisii de carbon, decizia finală a Comitetului de Conformare a Protocolului de la Kyoto, care confirmă concluziile preliminare din 8 iulie. Suspendarea va fi în vigoare până la rezolvarea neconformităţilor identificate, informează Mediafax.

Simplu spus, pentru că Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM), subordonată ministerului Mediului şi Pădurilor, nu a respectat cerinţele Comitetului, România nu mai are voie să vândă propriile certificate pe bursa de profil. Decizia Comitetului a fost luată, după cum recunoaşte şi ministerul, din cauza nerespectării de către partea română a prevederilor privind derularea sistemului naţional pentru estimarea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Potrivit datelor oficiale, România dispune de circa 300 de milioane de astfel de certificate de emisii de carbon. Ele pot valorificate doar prin vânzarea pe o bursă specială, destinată exclusiv acestui tip de titluri.

În 2009 un certificat era vândut cu circa 10 euro, ceea ce înseamnă că în acel moment România ar fi putut obţine circa trei miliarde de euro din vânzarea lor. În acest moment, conform Mediafax , certificatele de emisii de carbon se tranzacţionează la un preţ de circa 5-6 euro per titlu, ceea ce ar însemna că, dacă ar avea voie să le vândă pe această bursă specială, statul ar putea obţine până la 1,8 miliarde de euro.

„Comitetul de Conformare al Protocolului de la Kyoto a comunicat, în şedinţă publică, decizia finală referitoare la neconformităţile identificate la nivelul Inventarului Naţional al Emisiilor de Gaze cu Efect de Seră (INEGES 2010), transmis în 2010 de România. Decizia finală a Comitetului de Conformare confirmă concluziile preliminare adoptate în 8 iulie 2011. Potrivit acestora, România trebuie să asigure derularea şi dezvoltarea măsurilor menite să asigure îndeplinirea adecvată a tuturor activităţilor şi funcţiunilor specifice inventarului naţional şi sistemului naţional pentru estimarea emisiilor antropice de gaze cu efect de seră”, a informat, duminică, Ministerul Mediului.

Oficialii români susţin că au luat deja măsuri pentru remedierea situaţiei

Decizia finală confirmă suspendarea eligibilităţii României de a participa la mecanismele flexibile în baza articolelor 6, 12 şi 17 ale Protocolului de la Kyoto, până la rezolvarea neconformităţilor identificate. Suspendarea eligibilităţii a intrat în vigoare la comunicarea deciziei.

„În aceeaşi decizie, Comitetul apreciază angajamentul României de consolidare a sistemului naţional/îmbunăţăţire a INEGES, angajament evidenţiat de informaţiile pe care România le-a prezentat în cele două întâmpinări scrise adresate Comitetului de Conformare, precum şi de îmbunăţăţirile recente ale inventarului naţional, cuprinse în varianta revizuită a INEGES, care a fost trimisă Secretariatului UNFCCC în august 2011”, mai spune Ministerul Mediului.

România a luat act de decizia finală a Comitetului de Conformare. Totodată, ţara noastră a anunţat că va continua demersurile de asigurare a funcţionării conforme a sistemului naţional pi a inventarului naţional de emisii de gaze cu efect de seră.

Potrivit Ministerului Mediului, România implementeaza deja măsurile pentru îndeplinirea cerinţelor Comitetului, printre care creşterea capacităţii instiţutionale a Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului şi a Ministerului Mediului şi Pădurilor, pe componenta schimbări climatice/sistemul naţional al emisiilor de carbon, iniţierea de studii pentru îmbunătăţirea activităţii de culegere de date şi identificare a parametrilor necesari în realizarea inventarului, şi creşterea expertizei specifice a personalului din domeniu.

Rezultatele acestor studii vor permite sistemului naţional de estimare a emisiilor de gaze cu efect de seră trecerea la un nivel tehnic superior de colectare, prelucrare şi raportare a datelor, iar în baza lor România va pregăti o nouă variantă revizuită a inventarului naţional, pe care să o transmită spre evaluare Secretariatului UNFCCC, urmând să solicite în baza acestei evaluări, reinstalarea eligibilităţii în cel mai scurt timp, scrie Ministerul Mediului.

România pierde câteva sute de milioane de euro

Agenţia de presă Mediafax a anunţat joi că statul român pierde sute de milioane de euro din cauza iminentei suspendări de cel puţin câteva luni de la tranzacţionarea certificatelor de emisii de carbon, situaţie generată de neregulile la întocmirea inventarului naţional de emisii, pentru care şeful ANPM, Iosif Nagy, urmează să fie demis.

Ministrul Mediului, Borbely Laszlo, a confirmat, vineri, la Târgu Mureş, că este posibil ca România să fie suspendată, luni, de la tranzacţionarea certificatelor de emisii de carbon, din cauza unor deficienţe legate de ANPM şi că va lua în acest caz „măsuri administrative”.

„Voi face modificări în structura conducerii ANPM. Conducerea va fi schimbată, probabil, luni”, a spus Borbely, care a adăugat că s-a gândit deja la persoana care ar putea să îl înlocuiască pe actualul şef al ANPM, Nagy Iosif.

Întrebat dacă intenţionează să îl schimbe pe Nagy Iosif şi dacă România va evita suspendarea tranzacţiilor cu certificate verzi, Borbely a răspuns afirmativ.

Premierul Emil Boc a declarat, vineri, că „trebuie să fie pus pe masă capul şefului Agenţiei de Protecţie a Mediului” dacă România va fi suspendată de la tranzacţionarea certificatelor verzi, el precizând că vrea „capete jos” pentru că „cei vinovaţi trebuie să plătească”.

Suspendarea României a fost propusă la precedenta reuniune a forului, desfăşurată în perioada 6 – 8 iulie la Bonn, în Germania. Conform procedurii, deşi concluziile întâlnirii din iulie sunt preliminare, la reuniunea din 25-27 august, ţinută tot la Bonn, România nu mai are dreptul la o nouă audiere, ci doar la o „declaraţie oficială”.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s