10 gesturi eco pe care le poti face pe plaja

Litoralul, atât de îndrăgit, mai ales acum când suntem în plin sezon estival, rămâne totuşi un spaţiu vital pentru o mulţime de specii, nu numai prilej de relaxare.

Tocmai de aceea, trebuie îngrijit, ferit de poluare sau de sticle goale, hârtii ori mucuri de ţigară, curăţenia pe plajă fiind cea mai importantă condiţie pentru supravieţuirea ecosistemelor costiere.

1. Lasă-ţi maşina în parcare!

Dacă ai plecat la mare cu maşină, încearcă s-o foloseşti cât mai puţin. Cât eşti în vacanţă, „uit-o” în parcarea din faţă hotelului şi plimbă-te cu bicicletă sau mergi pe jos, mai ales sub clar de luna, pe malul mării. Faci şi economie de benzină, şi mişcare. În plus, reduci poluarea!

2. Nu îngropa gunoaie în nisipul de pe plajă!

Încearcă să faci o experiment, mai ales seara. Caută cu mâna prin nisipul de pe plajă, pe o porţiune de 1 metru, să zicem, şi vei recolta resturi de mâncare, mucuri de ţigară sau gumă de mestecat. Neplăcută descoperire! Dacă alţii au îngropat însă în nisip tot felul de gunoaie, încearcă tu să le strângi şi să le duci într-un tomberon care se află, cu siguranţă, pe plajă. Iar în zilele în care te bucuri de soare, ia-ţi cu ţine şi un sac de gunoi, că să nu fii tentat să arunci, la rândul tău, resturile prin nisip.

3. Adună şi triază deşeurile purtate de vânt!

Există turişti mai indiferenţi, care lasă să le zboare din mână hârtii sau pungi de plastic. Dacă ţii cu adevărat la locul în care vii că să te bucuri de apa şi soare, strânge deşeurile, triază-le şi aruncă-le mai târziu în coşurile de colectare selectivă.

4. Nu arunca gunoaiele în apă!

Dacă ai pornit la plimbare în largul mării, nu arunca tot ce-ţi vine la îndemână peste bordul vaporaşului în care te afli. Iar dacă eşti proprietarul unui astfel de vas de agrement, asigură-te că sistemul de vidanjare funcţionează şi, în plus, nu curăţa cabina sau podelele cu substanţe toxice. Există şi soluţii ecologice.

5. Alege creme sau uleiuri bio ca să te protejezi de soare!

Uită-te în largul mării şi vei vedea tot felul de urme de grăsime de la uleiul sau cremă de plajă, care plutesc la suprafaţă, după ce ai făcut baie. Animalele şi plantele marine nu vor fi însă deloc încântate când vor simţi pe „pielea” lor substanţele chimice din cosmetice, aşa că alege creme sau uleiuri bio că să te protejezi de soare. Nu au chimicale şi se dizolvă în apă fără să afecteze vieţuitoarele. 

6. Evita sa urci pe dunele de nisip!

Dunele de nisip joaca rolul unor bariere impotriva apei marii, protejeaza litoralul si adapostesc flora si fauna specifice, care pot fi insa distruse cu usurinta. Ca sa nu le pui in pericol, este de preferat doar sa le admiri, si nu sa te urci pe ele.

7. Atentie la locurile marcate cu „Pavilion albastru”!

Un cerc alb pe un fond albastru, valuri stilizate si logo-ul „Pavilion albastru” te anunta ca anumite plaje sau porturi s-au angajat in actiuni de protejare a mediului. Nu ezita sa vizitezi aceste locuri, este un bun prilej sa inveti cum sa ajuti chiar tu la protejarea acestor locuri, iar, prin exemplul tau, poti sa-i indemni si pe altii sa faca la fel.

8. Practica sporturile nautice cu panze!

Numerosi marinari sunt si militanti infocati ai mediului inconjurator, deoarece pasiunea le permite sa intretina o veritabila relatie de „prietenie” cu natura. Asa ca, in locul jet-ski-ului sau al altor sporturi poluante, incearca sporturile nautice cu panze. Aceasta experienta ar putea sa-ti schimbe viziunea asupra lumii!

9. Pescuieste cu masura!

Pescuitul este autorizat la malul marii. Cu conditia sa respecti conditiile impuse si, bineinteles, sa ai un permis de pescuit. Cu toate acestea, pescuieste cu masura, atat cat iti trebuie pentru o plachie gustoasa!

10. Cumpara peste de la localnici!

Daca nu esti pescar, nici macar unul amator, atunci fa o plimbare la piata din statiunea in care iti petreci concediul si alege-ti de acolo peste prins cu undita de localnici. Ajuti si la bunul mers al afacerilor locale si poti fi sigur ca marfa este proaspata.

green-report.ro.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s