„Sa redescoperim Techirghiolul”

Situată la 16 km de Constanţa şi la 3 km distanţă de Marea Neagră, staţiunea balneoclimaterică Techirghiol este cunoscută mai ales datorită calităţilor curative ale nămolului sapropelic extras din lacul ce dă numele localităţii. În prezent, Techirghiolul este tranzitat în primul rând pentru Sanatoriul balnear, recunoscut pentru tratamentele pe bază de nămol cu proprietăţi curative miraculoase.
Atestată ca staţiune din anul 1899, odată cu inaugurarea Azilului maritim Techirghiol, cu paturi, instalaţii pentru băi cu nămol, aşezarea Techirghiol este inclusă în faza a doua a culturii Hamangia-Cernavodă, datorită mărturiilor descoperite şi care ajung până în neolitic.
Vasile Pârvan a efectuat încă din anul 1924 cercetări sistematice pentru a scrie istoria acestor locuri. Romanii cunoşteau calităţile terapeutice ale nămolului de aici. Există o menţiune în documente a localităţii Techirghiol din anul 1560 sub nume turceşti. În anul 1854, avem înscrisuri despre calităţile terapeutice ale nămolului, când un comandant otoman îşi vindecă braţul bolnav.
Un savant cunoscut care a locuit la Techirghiol este Mircea Eliade.
În anul 1928, primul patriarh al României – Miron Cristea – a cumpărat în staţiunea Techirghiol o vilă modestă şi a înfiinţat un sanatoriu preoţesc deservit de câteva monahii pentru clerul din România.
În anul 1951, Patriarhul Justinian aduce aici o bisericuţă de lemn din secolul XVII-lea de origine transilvăneană, salvată de la Sinaia. În prezent, la Techirghiol, Schitul Sfânta Maria s-a transformat în Mânăstire cu statut juridic care asigură pe timp de vară cazare şi masă credincioşilor, dar aceştia pot urma aici şi tratament balnear benefic.

Mâine, Primăria oraşului Techirghiol organizează lansarea proiectului „Să redescoperim Techirghiolul”, care are ca obiectiv general creşterea contribuţiei turismului la dezvoltarea durabilă a Regiunii de dezvoltare Sud-Est, prin promovarea produselor turistice cu specific local şi a activităţilor de marketing turistic. Proiectul îşi propune promovarea staţiunii Techirghiol ca destinaţie turistică pentru tineret, cultură şi sănătate.
Proiectul se derulează pe parcursul a 22 de luni, având o valoare eligibilă de 753.395,80 lei.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s