Opozitia va vota legea PDL de confiscare extinsa a averilor

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a anunțat, azi, că opoziţia este dispusă să voteze proiectul de lege lansat în dezbatere publică de Ministerul Justiţiei privind introducerea în Codul penal a confiscării extinse a averii.

„Am înţeles că legea pe care noi am depus-o (Uniunea Social Liberală – n.r.), care este copiată cuvânt cu cuvânt după Decizia-cadru 212 a Consiliului Uniunii Europene privind confiscarea averilor ilicite, nu le place celor de la PDL. Nicio problemă. Am văzut pe site-ul Ministerului Justiţiei, au pus şi ei o lege, o votăm pe a lor. (…) Dacă nu le place legea noastră, o să votăm legea Guvernului Boc, dar atenţie pentru pedelişti: noi o s-o şi aplicăm”, a declarata Victor Ponta citat de Agerpres.

 El a susținut că Ministerul de Justiţie şi Guvernul, prin legea lansată spre dezbatere publică, nu au făcut decât să dea dreptate opoziţiei că, pentru această prevedere, nu este nevoie de modificarea Constituţiei, fiind suficientă doar o lege.

„Am citit-o eu (propunerea Ministerului Justiţiei – n.r.) (…) este foarte bună, este cam acelaşi lucru cu ceea ce am spus şi noi. Nu prea e nici o diferenţă, am văzut că avea o problemă cu corupţia. În regulă, sunt absolut de acord, chiar cred că averile corupţilor, mai ales vorbesc de corupţii de acum, care fac bani din corupţie, chiar trebuie confiscate. Nu avem nicio problemă, le votăm legea, dacă e o chestie de orgoliu să nu fie legea noastră să fie legea lor, nici o problemă, votăm legea lor. Dar vrem să dovedim un lucru că nu e nevoie să modificăm Constituţia, că putem să facem o lege. N-am înţeles de ce nu au făcut-o până acum. A doua zi după ce am făcut-o noi, au făcut şi ei o lege mai bună decât a noastră. E în regulă, le votăm legea lor”, a mai spus liderul PSD.

MJ a lansat în dezbatere publică marţi proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Codului penal şi a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, care transpune art. 3 din Decizia-cadru 2005/212/JAI privind confiscarea produselor, instrumentelor şi altor bunuri aflate în legătură cu criminalitatea.

‘România beneficiază în prezent, după cum s-a arătat, de un cadru legislativ coerent şi cuprinzător, ce permite confiscarea produselor unei infracţiuni de la autorul acesteia în condiţiile impuse de standardele europene privind dreptul la un proces echitabil şi respectă totodată cerinţa unor norme eficiente. Nu în toate cazurile însă se poate proba legătura directă şi concretă existentă între infracţiunea pentru care persoana a fost condamnată şi anumite bunuri ale acesteia, deşi provenienţa de natură infracţională a acestor bunuri este evidentă’, precizează MJ.

În expunerea de motive, iniţiatorul arată că, apreciind că celelalte instrumente existente în domeniu nu au contribuit în mod suficient la asigurarea unei cooperări transfrontaliere eficace în materie de confiscare, întrucât un număr de state membre nu sunt încă în măsură să confişte în mod eficient produsele infracţiunilor, Consiliul Uniunii Europene a adoptat Decizia-cadru nr. 2005/212/JAI pentru a garanta că toate statele membre dispun de norme eficiente în materie de confiscare a produselor având legătură cu infracţiunea, inter alia, în ceea ce priveşte sarcina probei privind sursa bunurilor deţinute de o persoană condamnată pentru o infracţiune având legătură cu criminalitatea organizată.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s