Apele Romane implicate in Strategia Dunarii

Administratia Bazinala de Apa Dobrogea Litoral a participat la sfarsitul saptamanii trecute la Conferinţa de lansare a implementării Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD) care a avut loc la Tulcea. La eveniment, au participat, printre altii, ministrul Mediului şi Pădurilor, László BORBÉLY, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena UDREA, ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Anca BOAGIU, ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Kelemen HUNOR şi secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe, Anton NICULESCU. Conferinţa face parte din seria de manifestări menite să marcheze pe de o parte sărbătorirea adoptării Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării.

„Vom fi foarte activi şi cerem şi celorlalte ministere să avem o colaborare permanentă care să ne permită ca, în perioada 2014-2020 să avem proiecte pentru finanţare în cadrul acestei Strategii. Acum se discută la nivelul UE bugetul pentru această perioadă şi trebuie să ne batem să avem bani mai mulţi pentru implementarea Strategiei Dunării. Pentru mine este un motiv de bucurie în plus pentru avem acum adoptată această Strategie. În anul 2008, fiind ministru al Dezvoltării am fost printre cei care au făcut demersurile necesare la nivel UE, împreună cu colegii din Austria, subliniind necesitatea creării strategiei, ca şi un cadru coerent de dezvoltare a regiunii Dunării.”, a declarat ministrul László BORBÉLY.

Ministrul Mediului şi Pădurilor a mentionat si primul proiect din cadrul Strategiei Dunarii, si anume proiectul Danube Floodrisk, finanţat prin Programul Transnaţional pe Sud-Estul Europei cu un buget de aproximativ 6 milioane de euro, implicând 18 parteneri de proiect din 8 ţări dunărene. De asemenea, mai sunt alte 10 proiecte în care ministerul participă cu o finanţare totală de peste 100 milioane euro, cea mai mare fiind de 48 mil euro, urmărind realizarea hărţilor de risc în conformitate cu Directiva Inundaţii.

Romaniei ii revine coordonarea a 3 domenii prioritare in strategia UE pentru Dunare: transporturi fluviale (impreuna cu Austria), turismul si cultura (impreuna cu Bulgaria) si gestionarea riscurilor generate de fenomene extreme (impreuna cu Ungaria). Strategia Dunării implică 8 state membre ale UE – România, Germania, Austria, Ungaria, Republica Cehă, Republica Slovacă, Slovenia şi Bulgaria – la care se adaugă Croaţia, Serbia, Bosnia, Muntenegru, Ucraina şi Republica Moldova.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s