Statul roman pierde 603 milioane de euro in favoarea KazMunaiGaz

Tribunalul Constanţa a decis, vineri, că Rompetrol Rafinare Constanţa (RRC), din grupul Rompetrol, nu mai datorează statului niciun ban din creanţa în valoare de 603 milioane de dolari convertită în obligaţiuni în 2003, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.

“Tribunalul Constanţa a fost de acord cu poziţia Rompetrol Rafinare, conform căreia, în 30 septembrie 2010, s-a stins creanţa statului român rezultând din convenţia de emisiune încheiată la 5 decembrie 2003 între Rompetrol Rafinare şi statul român”, au afirmat sursele.

Ministerul Finanţelor şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) au fost mandatate să deschidă procedura judiciară pentru a cere companiei Rompetrol să plătească întreaga datorie faţă de statul român.

Kazahii de la KazMunaiGaz, pro­­prietarii Rompetrol Rafi­nare mai aveau de plătit până la sfârşitul lunii trecute 517 milioane euro, dintr-o datorie de 571 milioane euro, în contul că­reia s-au emis obligaţiuni în 2003, cu scadenţa pe 30 septembrie. Rompetrol Rafinare a răscumpărat în luna august obligaţiuni în val­oare de 54 milioane euro de la stat. La data scadentă, Rompe­trol Rafi­nare a anunţat că statul ro­mân a reintrat în acţionariat, cu o participaţie de 44,69% din capital, ca urmare a conversiei în acţiuni a unor obligaţiuni pe care compania, controlată de KazMunaiGaz, nu le-a răscum­părat la termenul-limită.

Cel mai mare împrumut dat de statul român unei companii private, obligaţiunile Rompetrol Rafinare, ajunge la scandenţă în septembrie 2010. În octombrie 2003, Guvernul de atunci a convertit în obligaţiuni datoriile istorice ale Petromidia, printr-o Ordonanţă de Urgenţă, acţionarul majoritar al grupului Rompetrol fiind în acel moment omul de afaceri Dinu Patriciu. În septembrie 2007, Patriciu a vândut pachetul majoritar de acţiuni al Rompetrol către grupul KazMunaiGaz din Kazahstan

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s