Cine mai cumpără iahturi de lux?

Pentru potenţialii cumpărători de iahturi este un moment foarte bun. Piaţa este în scădere abruptă de doi ani, ceea ce i-a forţat pe dealerii locali să ofere reduceri semnificative de preţ. Cu toate acestea, aproape nimic nu se mai vinde.

La cel mai recent târg de profil, Tomis Yacht 2011, care şi-a deschis ieri porţile, a fost prezentă numai o firmă de profil, Neptun Yacht, din Constanţa, care expune trei modele. „Sunt alte două bărci pe drum, vin din Bucureşti, dar au avut probleme pe drum”, a explicat Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa, care a organizat evenimentul. Modelele expuse nu mai aveau preţuri de circa un milion de euro, ca în anii trecuţi. Cel mai scump era un model care costă puţin peste 300.000 de euro.

„Am expus o barcă la circa 300.000 de euro, dar dacă vine cineva să o cumpere o dăm mult mai ieftin. Mai avem una la 100.000 şi ceva, dar o dăm mai ieftin. Sunt bărci extraordinare, sunt bărci de croazieră, se poate face şi plajă”, a declarat Florin Cârstocea, patronul firmei. Se spune că o barcă este nouă atât timp cât nu este dată la apă, dar chiar şi aşa preţul ei scade cu 10% pe an dacă nu e vândută. Bărcile, spune el, sunt cumpărate de acum doi ani (în industria aceasta produsele sunt cumpărate de la dealer, care apoi le revinde). Sunt adevărate hoteluri de cinci stele, dar îşi găsesc greu cumpărători.

Cum a afectat criza din SUA piaţa

Vânzările de iahturi merg prost de aproape doi ani. „Dacă în 2009 am vândut 14 iahturi, cu lungimi cuprinse între 7 şi 16 metri, în 2010 am vândut trei, iar acum una şi jumătate, adică am primit avans la una, mică şi aceea. Piaţa nu merge. Ultima ambarcaţiune pe care am vândut-o a fost de peste un milion de euro”, îşi aminteşte Florin Cârstocea. De vină pentru declin este criza financiară, care a influenţat în mod direct vânzările. „Lumea s-a îndreptat în ultima vreme spre second hand. A picat piaţa americană şi au venit de acolo multe bărci, ieftine şi bune”, a subliniat patronul constănţean. Nici marina construită recent în portul turistic Tomis nu a influenţat vânzările. Nici faptul că există marine în Eforie, Mangalia, că se poate ajunge cu iahturile în Deltă sau în celelalte porturi din Marea Neagră şi nu numai. Poate de la anul, speră dealerii.

Cine sunt cumpărătorii

Tomis Yacht este un târg tradiţional al Constanţei, ajuns la ediţia a XV-a. Criza economică a făcut ca ediţiile din ultimii doi ani să fie anulate. „Potenţialii cumpărători au renunţat la acest gen de cheltuieli în perioada crizei”, a subliniat Mihai Daraban. Şi totuşi, cine cumpără? Oameni de afaceri de succes, care probabil au o cifră de afaceri de cinci milioane de euro pe an, spune preşedintele CCINA. Dealerii se feresc să dea detalii despre cumpărători, probabil din cauza clauzelor de confidenţialitate. Cei care doresc să cumpere sau doar să vadă iahturile le pot admira în cadrul expoziţiei, în parcarea plajei Modern din Constanţa, până duminică. Veţi găsi aici şi sisteme de navigaţie, bărci gonflabile, cu preţuri începând de la 1.500 de lei, sau chiar autoturisme de teren.

 autor Cristian Hagi (Romania Libera)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s